Dostupni linkovi

Dačić i Mogerini o Ukrajini


Predsjedavajući OEBS-a Ivica Dačić je u telefonskom razgovoru obavijestio visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini o naporima OEBS-a u rješavanju krize u Ukrajini.

Mogerini je izrazila želju da EU pomogne u osnaživanju OEBS-ove Specijalne posmatračke misije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dogovoreno je da predavajući OEBS i šefica diplomatije EU redovno razmenjuju informacije o dešavanjima u Ukrajini, navedeno je u saopštenju.

Dačić inače pohvalio napredak u primjeni sporazuma iz Minska, ocijenivši da je situacija u Ukrajini ušla u fazu deeskalacije.

"Postoje pozitivni koraci koji ukazuju na to da ovo neće biti samo pauza između dva sukoba, nego da će biti proces koji će dovesti do političkog rješenja problema u Ukrajini", rekao je Dačić u Beču nakon sastanka sa ambasadorima zemalja Trojke OEBS-a, koju, osim Srbije, čine i Švajcarska i Njemačka.

Dačić je pohvalio ulogu predstavnika OEBS-a u Ukrajini, kao i političku volju koju su pokazali svi akteri kada je riječ o prekidu vatre i početku povlačenja teškog naoružanja.

On je dodao da je OEBS-u, po dogovoru Normandijskog formata, data ključna uloga u provođenju njihovog političkog dogovora na nivou najvišeg državnog rukovodstva.

XS
SM
MD
LG