Dostupni linkovi

Optužnica za Štrpce narednih dana


Tužilaštvo za ratne zločine će narednih dana podići optužnicu protiv pet osoba osumjičenih u predmetu "Štrpci".

Kako je rekao tužilac Vladimir Vukčević za Dnevnik Radija B92, nakon 22 godine od zločina, rasvetljeno je kako je došlo i do otmice i do egzekucije.

"Nakon 22 godine, na pragu smo da razrešimo misteriju zvanu Štrpci. U zajednici sa kolegama iz BiH, uspeli smo da rasvetlimo kako je došlo do otmice, a kasnije i egzekucije tih ljudi", rekao je za Radio B92 Vladimir Vukčević.

Kako je najavio, optužnica će biti podignuta u nekoliko narednih dana, nakon tromjesečne istrage.

"Optužnicu ćemo podići mi u Srbiji, gdje je pet okrivljenih. Verujem i da će kolege iz Bosne učiniti isto", rekao je Vukčević.

Tužilaštvo je saopštilo da se na osnovu naredbe tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, predistražni postupak u Srbiji vodio protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Akcijom dva tužilaštva 5. decembra 2014. godine uhapšeno je ukupno 15 osumnjičenih lica – pripadnika VRS i paravojne formacije „Osvetnici“ - pet na teritoriji Republike Srbije i 10 na teritoriji BiH, zbog postojanja osnovane sumnje da su 27.03.1993. godine učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar.

Osumnjičeni su otete putnike odveli u školu u Prelovu, opljačkali i pretukli, da bi ih potom odveli do napuštene kuće blizu obale reke Drine gde su ih hicima iz vatrenog oružja lišili života i bacili njihova tela u Drinu.

U okolini jezera Perućac su 2010.godine pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera, Halila Zupčevića i Ilijaza Ličine dok se još traga za telima Esada Kapetanovića, Fehima Bakiju, Šeća Softića, Rafeta Husovića, Senada Đečevića, Ismeta Babačića, Tome Buzova, Adema Alomerovića, Muhedina Hanića, Safeta Preljevića, Džafera Topuzovića, Fikreta Memovića, Fevzije Zekovića, Nijazima Kajevića i Zvezdana Zuličića.

XS
SM
MD
LG