Dostupni linkovi

Iz Sirije protjerana dva humanitarna radnika UN


Sirijska vlada protjerala je dva humanitarna radnika UN, zato što su, u cilju dopremanja humanitarne pomoći, komunicirali sa naoružanim opozicionim grupama, saopštila je predstavnica UN Valeri Amos, dodajući da je odluka Damaska mogla da ugrozi primirje u gradu Alepu.

Valeri Amos, predstavnica UN zadužena za humanitarna pitanja izrazila je zabrinutost, jer je svaki humanitarni radnik UN koji pregovara sa naoruzanimn grupama sada "u opasnosti da bude proglašen personom non grata u Siriji".

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stefan de Mistura u subotu je bio u Damasku, gdje je sa sirijskom vladom razgovarao o detaljima predloženog primirja za glavni grad Sirije.

"Dok javno pruža podršku inicijativi specijalnog izaslanika za prekid sukoba, sirijska vlada otežava da to bude i primijenjeno" napisala je Valeri Amos u saopštenju.

Ona je navela da će proterivanje dvoje humanitarnih radnika UN imati posljedice na cijelokupnu humanitarnu misiju u Siriji, pošto su oni koordinisali dopremanje humanitarne pomoći različitih humanitarnih organizacija i u tom cilju ostvarivali kontakte sa naoružanim opozicionim grupama.

XS
SM
MD
LG