Dostupni linkovi

Makedonija: Udruženje novinara traži ostavku premijera


Udruženje novinara Makedonije zatražilo je u četvrtak ostavku premijera Nikole Gruevskog, ministra unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske i direktora Službe bezbjednosti Saše Mijalkova zbog prisluškivanja novinara.

Iz ovog udruženja ističu da prisluškivanje novinara predstavlja brutalnu suspenziju pravnog poretka zemlje i masovno kršenje osnovna ljudska prava i sloboda.

"Prisluškivanje podriva slobodu izražavanja, privatnost i pravo novinara da ne otkrivaju izvor informacija, što garantuje Ustav Makedonije", navodi se u saopštenju i dodaje da žrtve nisu samo novinari, već svi građani, jer je cilj nadzora da se spriječi objavljivanje informacija značajnih za javnost.

Iz Udruženja novinara Makedonije zbog toga traže ostavku premijera, ministra unutrašnjih poslova i direktora Službe bezbjednosti, jer je njihova obaveza da, bez obzira ko je naredio prisluškivanje, spriječe masovno kršenje ustavnih prava i sloboda građana.

"Objavljeni razgovori makedonskih ministara i vladinih zvaničnika sa vlasnicima i urednicima medija potvrdili su da mediji u Makedoniji nisu slobodni i da su taoci vlasti i vlasnika medija", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG