Dostupni linkovi

Keri: Želimo da radimo na pridruživanju Srbije EU


Predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se u četvrtak u Vašingtonu sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, koji je istakao da Srbija preuzima sve važniju ulogu u mnogo pogleda.

Keri je, na zajedničkoj konferenciji za novinare pred početak sastanka, poželeo dobrodošlicu Dačiću u vreme kada, kako je rekao, "Srbija preuzima sve više važnu ulogu u mnogo pogleda, najpre preuzimajući predsedavanje OEBS-u, i to u veoma važnom trenutku s obzirom na sporazum iz Minska i napore koje ulažemo u cilju njegove primene pod predsedavajućom ulogom Dačića".

"Tražićemo odgovornost u tom procesu, pokušavajući da stabilizujemo istok Ukrajine i da vidimo da li možemo krenuti u nekom drugom pravcu", rekao je državni sekretar SAD.

On je istakao da su OEBS i njegovi posmatrači od kritične važnosti kako bi se utvrdilo da li se obe strane pridržavaju sporazuma iz Minska.

Keri se osvrnuo i na put Srbije ka Evropskoj uniji i ocenio da je veoma važno što je Srbija preduzela korake ka pristupanju EU.

"Na tom pridruživanju svakako želimo da radimo sa Srbijom", poručio je državni sekretar SAD.

U tom kontekstu, on je istakao da je među mnogim pitanjima jedno od najznačajnijih to što je Srbija ispoljila, kako je rekao, veoma dobro liderstvo, naročito u dijalogu sa Prištinom, postigavši sporazum i krećući se ka većoj stabilnosti.

"Znamo da ima komplikacija i da su to teška pitanja, ali zaista odajemo priznanje, posebno nakon uspešnog ishoda poslednjeg sastanka i koraka koji su preduzeti", zaključio je Keri.

XS
SM
MD
LG