Dostupni linkovi

Izmišljene informacije i teorije zavere provladinih medija


Izmišljene informacije i teorije zavere provladinih medija

Savet za borbu protiv korupcije je u svom izveštaju izrazio zabrinutost da je medijska scena u Srbiji "devastirana" kroz tabloidizaciju i relativizaciju ozbiljnih društvenih i političkih problema. Kao ilustraciju, Savet je u svom izveštaju naveo da se u pojedinim medijima, koji su uglavom pod finansijskom i uređivačkom kontrolom Vlade, mogu videti tematske kampanje koje se baziraju na izmišljenim informacijama, koje su uglavnom praćene maštovitim teorijama zavere, na anonimnim izvorima i poverljivim podacima iz policijskih, tužilačkih i sudskih predmeta.

Prema oceni Saveta, aktivni kreatori tabloidizacije su ujedno i neformalni kontrolori medija i "cenzori", a u tom procesu učestvuju različite interesne grupe iz poslovnog ili kriminogenog okruženja, političari, vlasnici i urednici odredjenih medija koji se nalaze u odnosu međusobne zavisnosti.

Savet je ocenio da u medijima u Srbijivlada odsustvo otvorene diskusije o osetljivim pitanjima, izražavanje kritičkih stavova, kao i postavljanje neprijatnih pitanja nosiocma vlasti i da je time "paralisana kritička uloga medija i otvoren put ka medijskoj manipulaciji".

XS
SM
MD
LG