Dostupni linkovi

SAD: Sud odlučio da Almaz Nezirović bude izručen BiH


Federalni apelacioni sud u SAD odlučio je danas da Almaz Nezirović može biti izručen Bosni i Hercegovini, gdje je optužen za ratne zločine nad srpskim civilima.

Nezirović, koji sada živi u američkoj državi Virdžiniji, optužen je da je kao čuvar u logoru Rabić tokom rata 1992. godine mučio, prebijao i ponižavao nenaoružane srpske civile.

U BiH je za njim izdata potjernica 2003. godine, šest godina pošto je
kao izbeglica došao u SAD.Federalni sudija je 2013. ocijenio da ima dovoljno dokaza za navode iz optužnice i da Nezirović može biti izručen BiH, što je danas potvrdio i apelacioni sud.

Sudija je odbacio zahtjev Nezirovića da ne bude izručen jer je prošlo mnogo godina od zločina, kao i njegove tvrdnje da je ekstradicija zabranjena jer su njegova djela bila politička.

"Mučenje zatvorenika ne može biti opravdano na osnovu toga što se desilo u kontekstu političkih nereda", rekla je sudija Barbara Milano Kenan.

Nezirović je na američkom federalnom sudu bio optužen i za prikrivanje ratne prošlosti prilikom prijave za izbjeglički status i podnošenja zahtjeva za dobijanje državljanstva SAD. Ta optužnica je prošle godine odbačena zbog vjerovatnog izručenja.

XS
SM
MD
LG