Dostupni linkovi

Putin: Odbijanje Kijeva da isporuči gas istoku - genocid


Odbijanje ukrajinskih vlasti da isporuče gas pobunjeničkim istočnim oblastima Ukrajine liči na "genocid" rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

"Ne samo da tamo vlada glad, ne samo da je OEBS konstatovao humanitarnu katastrofu nego im još seku gas.. to već liči na genocid," rekao je Putin u izjavi koju je prenela ruska javna televizija.

On je to izjavio na konferenciji za štampu sa svojim kiparskim kolegom Nikosom Anastaziajdesom koji je danas u poseti Moskvi.

Putin je dodao da izgleda da neki sadašnji ukrainski zvaničnici ne znaju šta su to humanitarna pitanja i humanizam, i ukazao da oko četiri miliona ljudi živi u pobunjeničkim oblastima Donjecku i Lugansku na istoku Ukrajine.

Stvari su se iskomplikovale od kada je ruski gasni gigant Gasprom prošle nedelje počeo direktno da snabdeva gasom zone pod kontrolom pobunjenika, što je nagnalo Kijev da obustavi svoje isporuke gasa tim oblastima.

Moskva smatra da njene isporuke gasa istoku zemlje ulaze u sporazum koji su u oktobru prošle godine potpisali Gasprom i ukrajinski Naftogas, i da prema tome Kijev treba da ih plati.

Ukrajinska kompanija međutim odbija da plati ruske isporuke gasa pobunjeničkim teritorijama, uz objašnjenje da nema način da kontroliše njihov obim i potrošnju.

Kijev takođe odbija da isplati novu tranšu za kupovinu gasa dalje od onog što je već plaćeno, što je po izjavi Putina dovoljno za samo još "tri ili četiri dana".

Prema privremenom sporazumu o rešenju gasnog spora koji su Moskva i Kijev poptisali u oktobru, Ukrajina treba unapred da plati sav gas koji želi da potroši, i zato se gas isporučuje u fazama. Prema tome kada se potroši poslednja pošiljka, ruske isporuke gasa će stati.


XS
SM
MD
LG