Dostupni linkovi

Davenport:Odnos sa Vučićem korektan


Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio je za Radio Beograd 1 da će Rezolucija EP o Srbiji biti izbalansirana i da će poslati pozitivan znak za prijem Srbije u EU.

On je rekao da ne može da prognozira kada će da budu otvorena prva pregovaračka poglavlja, dok je o svojim odnosima sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da su "apsolutno korektni".

Davenport je naveo da je poglavlje 35 takođe veoma važno, a da je Sporazum između Beograda i Prištine pozitivan početak, jer su obe strane prihvatile obavezu da neće da blokiraju put u EU drugoj strani.

"Ne mogu da vam konkretno kažem koji će to još sporazumi biti potpisani, ali mora da dođe do sveobuhvatne normalizacije između BG i Prištine, a to mora da obuhvati sve aspekte", objasnio je Davenport.

Kada je reč o borbi protiv korupcije, evropski diplomata je rekao da je Srbija napredovala u tom pogledu i da postoji viši stepen angažovanja vlade i politička volja, ali da preostaje još obaveza i zadataka na tom planu.

U vezi sa medijima i njihovom slobodom, Davenport je rekao da nije video izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o medijima, ali je podsetio da je Savet vladino telo.

"To je njihova inicijativa i mislim da će to biti od koristi i za same medije, ali i za Vladu Srbije", naveo je Davenport, ističući da je sa premijerom Vučićem u dobrim odnosima i da sa njim razgovara o svim važnim temama.

"Premijer Vučić i ja imamo apsolutno korektne odnose i redovno se viđamo i razgovaramo o svim važnim temama - o ekonomskim merama, situaciji u pravosuđu, pitanju Kosova, restrukturiranju preduzeća i situaciji u medijima, kao i o primeni novih medijskih zakona", rekao je Davenport.

XS
SM
MD
LG