Dostupni linkovi

Polanski u sudu u Krakovu povodom zahteva za izručenje SAD


Režiser Roman Polanski pojavio se jutros u sudu u Krakovu da pruži dodatna objašnjenja u sklopu postupka njegovog eventualnog izručenja Sjedinjenim Američkim Državam zbog seksa sa 13-godišnjom devojčicom pre više od tri i po decenije.

Prema propisima Poljske i SAD, takav akt predstavlja pedofilno silovanje.

Sledeće ročište biće zakazano za april i tada bi sud trebalo da odluči da li će Polanskog izručiti američkom pravosuđu, što bi bilo dopustivo prema stručnom tumačenju koje je sudu prosledilo nadležno poljsko tužilaštvo u skladu sa međudržavnim sporazumom Poljske i SAD.

U prilog Polanskom, prema tumačenju tužilaštva, govore humanitarni razlozi, pošto su mu već 82 godine; isplatio je odštetu žrtvi koja je javno rekla da mu je oprostila; u Poljskoj više ne bi moglo da mu se sudi jer je njegovo krivično delo zastarelo, a nije počinio zločin protiv čovečnosti.

Ukoliko sud u Krakovu, poput švajcarskog suda 2010. godine odluči da Polanskog ne izruči, presuda je pravosnažna i konačna, ali ako odobri izručenje poslednja odluka je na poljskom ministru pravde.

"Dobrovoljno sam pristupio procesu izručenja. Imam poverenje u poljsko pravosuđe", izjavio je ranije Polanski koji je već dobio jednu malu bitku sa američkim tužiocima, pošto je Poljska jesenas odbila da ga uhapsi i drži u zatvoru sve dok se ne odluči o ekstradicionom zahtevu SAD.

Polanskom je stalo da bude definitivno rešeno pitanje njegovog eventualnog izručenja, posebno sada, pošto ove godine počinje u domovini da snima novi film o aferi Drajfus.

XS
SM
MD
LG