Dostupni linkovi

EU: Razbijena mreža sajber kriminala


Evropske policijske službe i tehnološke kompanije raskrinkale su kriminalnu sajber mrežu koja je koristila 3,2 miliona kompjutera širom sveta za krađu vrednih bankarskih podataka i zauzimanje servera, saopštili su danas zvaničnici.

Evropolov Evropski centar za sajberkriminal koordinisao je operaciju iz svog sedišta u Hagu protiv mreže kompjutera zaraženih zlonamjernim softverom.

"Radili smo zajedno na gašenju komandnih i kontrolih servera ove mreže u nekoliko zemalja širom EU. Kriminalci su izgubili kontrolu nad infrastrukturom koju su koristili", izjavio je Pol Gilen, šef operacija u centru za sajber kriminal.

Zvaničnici su rekli da je noćas isključeno sedam servera koje su koristili sajber kriminalci.

Zlonamjerni softver instaliran je na kompjutere preko elektronske spam pošte ili putem zaraženih veb sajtova. To je omogućilo kriminalcima da preuzmu kontrolu nad tuđim računarima i iskoriste ih za kriminalne aktivnosti.

Zaraženih kompjutera ima širom sveta, a najviše ih je u Britaniji, rekao je Gilen. Kriminalna akcija trajala je od 2012. godine.

Vlasti u SAD i Evropi u novembru su zaplenile više od 400 tajnih adresa veb sajtova i uhapsile osumnjičene u operaciji čija je meta bilo crno tržište drogom i ilegalnim uslugama, poznato kao "Silk roud 2.0".

XS
SM
MD
LG