Dostupni linkovi

Varufakis: Evropa u opasnosti od desničara


Grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao da će rasisti i nacionalisti jedini profitirati ukoliko evropski lideri "obore" novu grčku vladu.

On je u intervjuu za francuski magazin "Šarli ebdo" rekao da će Evropa biti u problemu ako vlade kao što je njegova budu "ugušene".

"Rekao sam svojim sagovornicima da, ako misle da je u njihovom interesu da obore progresivnu vladu kao što je naša, samo nekoliko dana nakon izbora, onda treba da strahuju od najgoreg", rekao je on.

Nova grčka vlada obezbedila je četvoromesečno produženje zajma od partnera u evrozoni.

U međuvremenu, grupa nemačkih konzervativaca javno je upozorila da se ne sme biti previše blag i popustljiv prema Grčkoj.

"Jednostavno produženje programa pomoći bez efikasnih uslova znači da svesno bacamo novac", rekli su Kurt Lauk i Volfgang Štajger, visoki zvaničnici Demohrišćanske stranke (CDU) Angele Merkel u pismu poslanicima, objavio je danas list "Frankfurter algemajne cajtung".

U odvojenoj inicijativi, konzervativni bavarski političar David Bendels pozvao je nemački parlament da odbaci produženje zajma Grčkoj.

"Sve drugo predstavljalo bi grubo kršenje i izdaju nemačkih poreskih obveznika", rekao je Bendels listu "Handelsblat", upozorivši da Grčka više ne može ostati u evrozoni.

XS
SM
MD
LG