Dostupni linkovi

Obrana zatražila zabranu komuniciranja psihologa s Hadžićem


Obrana haškog optuženika za zločine protiv nesrpskog stanovništva – bivšeg premijera tzv.SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Gorana Hadžića – zatražila je od haških sudaca zabranu komuniciranja pritvorskog psihologa s optuženim.

Zahtjev je argumentiran tvrdnjom da je psihologinja Hadžiću rekla – da bolje koristi „vjeru u Boga kako bi našao snage da nazoči suđenju, umjesto za borbu protiv raka“.

Prema obrazloženju obrane, Hadžića je psihologinja dva puta omela za vrijeme posjeta u pritvoru njegove obitelji te mu je, nakon što joj je optuženi spomenuo vjeru u Boga i kako mu ona pomaže u borbi protiv bolesti – rekla „da skupi svu duhovnu snagu i vjeru u Boga kako bi dobio snagu da nazoči suđenju“.

Obrana smatra da su takve izjave neprimjerene i neprofesionalne s obzirom na Hadžićevo stanje i zbog toga zakonski neprihvatljive.

Hadžić inače trenutno očekuje odluku po zahtjevu za privremenim puštanjem na slobodu kako bi se liječio od tumora mozga.

Suđenje mu je prekinuto potkraj 2014.godine, a u tijeku je bilo izvođenje dokaznog postupka obrane, nakon što je tužiteljstvo završilo svoj dokazni dio.

Hadžića se tereti po 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja zbog ubojstava stotina i progona tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske, između 1991.i 1993.godine.

Uhićen je u srpnju 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Haškom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY), gde se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv.

XS
SM
MD
LG