Dostupni linkovi

Četvorka traži primenu sporazuma iz Minska


Šefovi diplomatija Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke pozvali su danas na striktnu primenu sporazuma o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini.

U zajedničkom saopštenju koje je pročitao francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus, upućen je poziv sukobljenim stranama da "započnu sa potpunim prekidom vatre i kompletnim povlačenjem teškog naoružanja".

Oni su se, tokom tročasovnog sastanka u Parizu, takođe saglasili da je u tom području potrebno ojačati posmatračku misiju OEBS-a u istočnoj Ukrajini.

U zajedničkom saopštenju se od strana traži i da posmatračima omoguće pristup oblastima pod svojom kontrolom i da sa njima sarađuju u verifikaciji povlačenja teškog naoružanja.

To je bio prvi susret ministara inostranih poslova "normandijskog kvarteta" nakon što su lideri te četiri zemlje postigli sporazum u Minsku 12. februara.

Istovremeno, šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin kazao je novinarima da “nažalost”, učesnici skupa nisu uspeli da se saglase o osudi ofanzive proruskih snaga koji su zauzeli Debaljcevo nakon dogovora u Minsku.

Odlukom iz beloruske prestonice dogovoren je prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja i ustavna reforma koja će uzeti u obzir legitimna prava stanovništva Donbasa, na istoku Ukrajine. Dogovor je stupio na snagu 15. februara.

XS
SM
MD
LG