Dostupni linkovi

Sahranjena žrtva terorističkog napada u Danskoj


Više od 1.000 ljudi, među kojima danska premijerka, prisustvovalo je sahrani filmskog stvaraoca Fina Noergarda (55), žrtve napada u Kopenhagenu prošle sedmice.

Najmanje 40 naoružanih policajaca obezbeđivalo je crkvu na severozapadu prestonice, a ceremoniji je, prema rečima organizatora, prisustvovalo 1.200 ljudi.

Među njima su bili premijerka Hele Torning-Šmit, kao i predstavnici muslimanske i jevrejske zajednice u Danskoj, preneo je AFP.

Noergard je ubijen ispred kulturnog centra u Kopenhagenu 14. februara, gde se održavao seminar o slobodi govora i islamu, u pokušaju, kako piše danska štampa, da spreči napad.

List "Jilands posten" preneo je svedočenja očevidaca da je Noergard ubijen pošto je pokušao da interveniše, kada je napadač ispalio oko 28 metaka na kulturni centar. U tom napadu ranjena su trojica policajaca.

Poznat po pravljenju dokumentaraca, Noergard je imao posebno interesovanje za probleme integracije.

Veruje se da je meta napada u kulturnom centru bio kontroverzni švedski karikaturista Lars Vilks, koji je razbesneo muslimanski svet 2007. godine kada je objavio karikaturu proroka Muhameda prikazujući ga kao psa, navela je francuska agencija.

Nekoliko sati kasnije, napadač je pucao ispred sinagoge, i tom prilikom ubio Dana Uzana (37), volontera među pripadnicima obezbeđenju, i ranio dva policajca.

Napadi za koje je osumnjičen 22-godišnji Danac palestinskog porekla, Omar El Husein, koji je navodno postao radikalizovan u zatvoru, podstakli su pitanja bezbednosti u toj obično mirnoj nordijskoj državi.

XS
SM
MD
LG