Dostupni linkovi

Milanović ne razmišlja o ostavci


Premijer Hrvatske i šef Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović odgovorio je danas na poziv nove predsednice države Kolinde Grabar Kitarović da podnese ostavku, rekavši da Vlada odgovara Saboru i građanima.

"Vlada odgovara Saboru i biračima, građanima koji su, kada su glasali, znali koga biraju. Znali su ko će biti premijer. Sabor je najviše telo vlasti u Hrvatskoj, iz njega proizilazi Vlada, a ja sam premijer te vlade", rekao je Milanović novinarima u Šibeniku.

On je poručio da su to "vrlo jednostavna pravila po kojima demokratija funkcioniše" i dodao da je ponosan na ono šta radi i za šta se bori.

Milanović je tako odgovorio na dodatno pogoršanje odnosa između njega i nove predsednice koja ga je u ponedeljak pozvala da podnese ostavku, jer je to "najkonkretniji predlog za izlazak zemlje iz krize".

Grabar Kitarović je tako odgovorila na Milanovićevo pismo u kojem joj je napisao da načelno pozdravlja njenu najavu da će predložiti Vladi održavanje sednice na temu ekonomskog stanja u zemlji, ali da je "s obzirom na prirodu i način delovanja Vlade, važno da pripremi konkretne predloge, mehanizme za njihovo sprovođenje i procenu finansijskih i budžetskih učinaka".

Analitičari upozoravaju da je nova predsednica izašla iz ustavnih okvira pozivom premijeru da podnese ostavku. Prema važećim propisima, premijera može smeniti jedino Sabor i to natpolovičnom većinom ukupnog broja zastupnika, što je u ovom sazivu najmanje 76 poslanika. Vladajuća koalicije levog centra i dalje ima dovoljan broj poslanika.

Analitičari očekuju otvaranje novih frontova budući da parlamentarni izbor treba da budu održani krajem godine, a spekuliše se da bi do njih moglo da dođe i ranije.

XS
SM
MD
LG