Dostupni linkovi

Većina Rusa misli da se Rusija suočava sa vojnim pretnjama


Gotovo sedam od deset Rusa veruje da se Rusija suočava sa vojnim pretnjama, rezultati su ankete čiji su rezultati objavljeni danas.

U anketi nezavisnog centra za istraživanje javnog mnjenja Levada, učestvovalo je 1.600 ljudi. Rezultati pokazuju da 68 odsto Rusa misli
da se Rusija suočava sa vojnim pretnjama, što je 17 odsto više nego 2013. godine.

Velika većina, 82 odsto anketiranih, veruje, međutim, da će ruska vojska znati da odgovori na takve pretnje. To pokazuje da je od 2013. godine znatno poraslo poverenje Rusa u vojsku njihove zemlje, pošto je takvo mišljenje ranije delilo samo 57 odsto ispitanika.

Ipak, veliki broj Rusa spremno je da pomogne svojim prijateljima ili članovima porodice da izbegnu redovno služenje vojnog roka, koji Rusi počinju sa 18 godina, ponekad u prilično teškim uslovima.

Godinu dana posle početka ukrajnske krize ne smanjuju se tenzije između Rusije i Zapada koji, zajedno sa Kijevom, optužuje Moskvu da pruža podršku proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Rezultati ankete koju je Levada spovela početkom februara, pokazuju da Rusi od raspada Sovjetskog Saveza nikada nisu bili toliko antizapadnjački raspoloženi. To je, navodi centar Levada, posledica agresivne uređivačke politike ruskih medija.

XS
SM
MD
LG