Dostupni linkovi

Pomračenje Sunca u martu izazov za energetiku u Evropi


Delimično pomračenje sunca 20. marta staviće sistem snabdevanja strujom u Evropi na probu kakva do sada nije viđena jer će na kratko vreme značajno smanjiti proizvodnju struje iz solarnih postrojenja, saopštila je Evropska
mreža operatera za prenos struje ENTSOE.

"Pod vedrim jutarnjim nebom 20. marta 2015, kapacitet od nekih 35.000 megavata solarne energije, što je ekvivalent oko 80 konvencionalnih
proizvodnih postrojenja srednje veličine, postepeno će nestati iz evropskog sistema za struju, pa će se postepeno ponovo vratiti", navodi se u saopštenju ENTSOE.

U centru pažnje su Nemačka i Italija koje imaju veliki broj proizvodnih pogona na solarnu energiju, navodi se u saopštenju.

Ovo nije prvo pomračenje sunca koje se vidi u Evropi, ali je od kada je prethodnog puta zabeležena ova pojava 1999. godine korišćenje struje iz fotonaponskih sistema osetno povećano, pa je sada uticaj ove prirodne pojave veći.

Prema podacima ENTSOE, 2002. godine solarna energija imala je udeo od 0,1 odsto u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora energije, a danas 10,5 odsto, a u kontinentalnoj Evropi 3 odsto potreba za strujom zadovoljava se iz fotonaponskih sistema.

U skladu s proizvodnim kapacitetima, u ukupnom očekivanom gubitku u korišćenju kapaciteta najviše će učestvovati Nemačka sa 51 odsto, a zatim Italija sa 21 odsto.

XS
SM
MD
LG