Dostupni linkovi

Spoljnopolitički odbor EP usvojio rezoluciju o Srbiji


Srbija je ostvarila napredak, a njena vlada je odlučna da sprovede strukturne reforme bitne za članstvo u Evropskoj uniji, mada je još nužno ojačati bitno važnu vladavinu prava, navodi se u predlogu rezolucije koju je danas u Briselu usvojio Spoljnopolitički odbor (SPO) Evropskog parlamenta(EP).

Evropski parlament treba da u martu glasa o toj rezoluciji.

Predlog rezolucije je usvojen sa 50 glasova "za", četiri "protiv" i dva uzdržana glasa, a u predloženim amandmanima nisu usvojeni zahtevi hrvatskih poslanika da se srpskom tužilaštvu ospori pravo da istražuje i podiže optužnice za zločine na području bivše Jugoslavije.

Prihvaceni su amandmani hrvatskih i još nekolicine drugih poslanika kojima se od vlasti Srbije traži da ulože veće napore za rasvetljavanje sudbine nestalih u ratnim sukobima 1990-ih godina.

U predlogu rezolucije EP se navodi da je temeljito sprovođenje "pravne tekovine" EU, evropskih zakona i politika za Srbiju i dalje ključni pokazatelj uspešnosti procesa evropske integracije.

Takođe se podstiču Beograd i Priština da nastave dijalog i primenu postignutih dogovora i podvlači da je okvirom za pregovore o članstvu Srbija-EU "utvrđeno da se uporedo s opštim napretkom pregovora mora ostvarivati pomak u normalizaciji odnosa s Kosovom u skladu s poglavljem 35".

Poglavlje 35 treba otvoriti na početku pregovora, navodi se u nacrtu rezolucije EP.

Evroposlanici pozivaju Srbiju i da uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku s politikom EU, uključujući politiku prema Rusiji.

Poslanici EU navode da su "zabrinuti zbog pretnji novinarima... i sve gorih uslova za potpuno ostvarivanje slobode izražavanja u Srbijii naglašavaju potrebe potpune transparentnosti medijskog vlasništva".

Evropski parlament napominje da je "pravna nesigurnost prisutna u privatnom sektoru i posle usvojenih zakonskih izmena" i otud "ponovo izražava zabrinutost zbog odredbi novog člana 234. o zloupotrebi položaja i ovlašćenja koji se i dalje mogu proizvoljno tumačiti".

XS
SM
MD
LG