Dostupni linkovi

Pobunjenici tvrde da povlače teško naoružanje


Proruski pobunjenici na istoku Ukrajine počeli su da povlače teško naoružanje, u skladu s mirovnim sporazumom koji predviđa formiranje tampon-zone između
pobunjenika i ukrajinske vojske, rekao je njihov komandant Eduard Basurin.

On je istakao da će danas biti povučeno oko 100 haubica kalibra 122 milimetra, objavljeno je na sajtu pobunjenika.

Izjava Basurina o povlačenju oružja nije mogla odmah da bude potvrđena. Portparol posmatračke misije OEBS-a koja nadzire istok Ukrajine, Mihael Bocijurkiv izjavio je da ne može da komentariše te tvrdnje dok ne dobije izveštaje posmatrača.

Prema mirovnom sporazumu koji su u Minsku postigli lideri Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske, a koji je trebalo da stupi na snagu 15. februra, povlačenjem naoružanja trebalo je da bude napravljena tampon-zona širine između 25 i 70 kilometara, zavisno od vrste oružja.

Istovremeno, portparol ukrajinske vojske Anatolij Stelmah izjavio je danas da su pobunjenici sedam puta bombardovali grad Popasna i otvorili artiljerijsku vatru na selo Luhanske. Pobunjenici su, prema njegovim rečima, pokušali i da napadnu položaje ukrajinske vojske blizu sela Širokine, kod luke Marijupolj i sve se više strahuje da će ta luka biti sledeći cilj pobunjenika.

Rat u Ukrajini biće glavna tema današnjeg sastanka u Parizu šefova diplomatija Francuske, Nemačke, Ukrajine i Rusije, Lorana Fabijusa, Frank-Valtera Štajmajera, Pavla Klimkina i Sergeja Lavrova.

XS
SM
MD
LG