Dostupni linkovi

Juncker otkazao susret sa makedonskim premijerom


Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker otkazao je sastanak s makedonskimpremijerom Nikolom Gruevskim, koji je bio predviđen za četvrtak, zbog razvoja situacije u ovoj zemlji, rečeno je danas u Euvropskoj komisiji.

"Mi smo razgovarali s makedonskim vlastima, povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju bio je tamo 17. februara. Jedino što vam mogu reći da je do otkazivanja došlo zbog razvoja situacije na terenu", rekla je glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

Za više informacija Andreeva je uputila na Hahnovu izjavu nakon njegova posjeta Skoplju.

Povjerenik Hahn je tada izrazio "ozbiljnu zabrinutost zbog sadašnje političke situacije i zatražio od političkih faktorada započnu konstruktivan dijalog unutar parlamenta u prvom redu o strateškim prioritetitima zemlje i njezinih građana".

"Svi čelnici moraju sarađivati u dobroj vjeri kako bi našli izlaz iz sadašnje slijepe ulice, koja ne koristi reformskim naporima", poručio je Hahn političarima u Makedoniji, gdje opozicija već dvije godine ne sudjeluje u radu parlamenta.

Hahn je, također, izrazio zabrinutost zbog "špijunske afere" koja potresa zemlju posljednjih sedmica.

Vođa opozicije socijaldemokratske stranke Zoran Zaev počeo je objavljivati telefonske razgovore raznih aktera u zemlji, optužujući premijera Gruevskog za masovno prisluškivanje.

S druge strane, Gruevski optužuje Zaeva za saradnju sa stranim obavještajnim službama.

XS
SM
MD
LG