Dostupni linkovi

Sutra u Parlamentu BiH javna rasprava o Sutorini


Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) organizovaće sjutra javnu raspravu o pitanju statusa Sutorine, najavljeno je iz parlamenta (BiH).

U javnoj raspravi učestvovaće članovi Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, ministarstava vanjskih poslova, civilnih poslova i pravde BiH, Komisije za granice BiH, Ustavnog suda BiH, pravni eksperti, kao i predstavnici udruženja građana, prenose agencije.

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Denis Bećirović, podnio je Predlog rezolucije o Sutorini, kojom traži da to zakonodavno tijelo ocijeni neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Predlog ugovora o granici između BiH i Crne Gore, koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH početkom novembra prošle godine.

Prema predloženom ugovoru Sutorina bi trebalo voljom državnih organa BiH trajno da ostane u sastavu Crne Gore, i definiše se granica koja će na terenu biti obilježena u roku od tri godine od stupanja na snagu ugovora.

Prema ugovoru, granica se proteže od tromeđe BiH, Crne Gore i Srbije na sjevernom dijelu, do tromeđe BiH, Crne Gore i Hrvatske na južnom dijelu.

XS
SM
MD
LG