Dostupni linkovi

Od sutra povratak građana Kosova iz zemalja EU


Iz Ministarstva unutrašnjih poslova u Vladi Kosova potvrdili su za RSE da će u utorak biti vraćeno 80 građana Kosova iz različitih država EU.

Oni će sleteti na međunarodnom aerodromu u Prištini.

U pismenom odgovoru se takođe navodi da te osobe neće moći biti korisnici Programa za reintegraciju, zato što je ovaj program namenjen onima koji su Kosovo napustili pre 28. jula 2010.

U svakom slučaju, zvaničnici ministarstva su potvrdili da postoje različite mogućnosti a kada se radi o hitnim slučajevima za sve one koji se vrate, kao što je doček i informisanje, po potrebi lekarska pomoć, prevoz do njihove destinacije ukoliko nemaju tu mogućnosti, te i stručno osposobljavanje i posredovanje prilikom zaposlenja.

Kosovo je poslednjih meseci napustilo popriličan broj građana i ilegalno emigriralo u zemljama EU. Vlasti ne raspolažu tačnim brojem, ali se uglavnom govori o hiljadama onih koji su se uputili za Nemačku i Austriju.

U petak je i ministarka Austrije, Johanna Mikl-Leitner, saopštila da će svakih 14 dana biti organizovani letovi za povratak kosovskih emigranata u Prištinu.

XS
SM
MD
LG