Dostupni linkovi

Nemačka upozorava na opasnost po Mariupolj


Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajmajer upozorio je da bi pokret proruskih separatista prema Mariupolju na jugoistoku Ukrajine, predstavljao "jasno kršenje" sporazuma iz Minka.

"Postoje znaci koji ukazuju na izvesno smirivanje", izjavio je Štajmajer za sutrašnje izdanje nemačkog lista Bild. "Obe strane su konačno počele razmenu zatvorenika i jasno je da su spremne za povlačenje teškog naoružanja. Ne svuda, ali barem na važnim tačkama linije fronta", rekao je ministar, navodeći da je to sve u skladu sa sporazumom iz Minska.

Ukrajinska vojska i proruski pobunjenici postigli su u nedelju dogovor o povlačenju teškog naoružanja duž cele linije fronta. Štajmajer je dodao da bi jasno kršenje prekida vatre bio pokret separatista prema Mariupolju, velikom gradu južno od linije fronta na istoku Ukrajine.

"Na Rusiji je da nastavi pritisak na separatiste. To sam i rekao svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovom u brojnim telefonskim kontaktima poslednjih dana", dodao je nemački ministar.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus najavio je da će šefovi diplomatija Francuske, Nemačke, Rusije i Ukrajine u utorak u Parizu razgovarati o sukobu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG