Dostupni linkovi

Bangladeš: Stradala 33 putnika trajekta


Najmanje 33 osobe su poginule, među kojima jedna beba, nakon što se trajekt sudario sa jednim teretnim brodom i potonuo u reku Padma, saopštili su zvaničnici naglašavajući da operacija spasavanja i dalje traje i da ima onih koji se vode kao nestali.

Spasioci su izvukli 50 putnika iz reke Padma pošto se trajekt prevrnuo i potonuo na 70 kilometara severno od glavnog grada sa više od 100 putnika i članova posade, saopštila je bangladeška policija.

Policija je uhapsila dva člana posade tegljača, rekao je policijski zvaničnik Bidhan Tripura za Rojters. Drugi policijski tim, kome pomažu vatrogasci, pokušava da iz vode izvuče potonuli trajekt. Ronioci, takođe, pokušavaju da izvuku tela zarobljena unutar broda.

To je druga nesreća za manje od dve nedelje u Bagladešu - zemlji koja ima dugu istoriju tragedija prenatrpanih trajekata, prenela je agencija AFP. U sličnoj nesreći 13. februara poginulo je najmanje 13 putnika na jugu Bangladeša.

Zvaničnik vatrogasaca Šahzadi Begum rekao je da je trajekt udario u teretni brod na prelazu Daulatdia - Paturia na reci Padma tokom popodneva, po lokalnom vremenu.

Begum je dodao da je spasavanje u toku i da su spasilačke ekipe raspoređene i na mnogim prelazima za trajekte i pomažu u spasavanju posle nesreće.

Lokalne novine "Protom Alo" citirale su jednog od preživelih Hafizura Rahmana koji je rekao da je teretni brod udario u trajekt 15 minuta posle polaska što je izazvalo prevrtanje i zarobljavanje mnogih putnika u trupu plovila.
"Ja sam bio na palubi trajekta i pao u reku. Oni koji su bili na palubi mogli su da isplivaju, ali niko od putnika unutar plovila nije mogao da izađe", rekao je Rahman.

Trajekt je potopljen na dubini od šest metara, rekao je inspektor Zihad Mia koji nadgleda operaciju spasavanja.

On je rekao da zvaničnici tek treba da utvrde koliko se putnika vodi kao nestalo, pošto trajekti u Bangladešu obično nemaju putničke liste.

Drugi preživeli MV Mostofa naveo je da je na trajektu bilo između 70-150 putnika kada je došlo do nesreće, preneo je šef lokalne policije Rakibuz Zaman.
"Nekih 50 ljudi doplivalo je do obale ili su spašeni od strane drugih plovila", dodao je on.

XS
SM
MD
LG