Dostupni linkovi

MMF u ponedeljak razmatra novi aranžman sa Srbijom


Bord izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda trebalo bi sutra u Vašingtonu da donese odluku o sklapanju aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom.

Novi trogodišnji aranžman, prema najavama članova Vlade Srbije, neće podrazumevati novi zajam od MMF-a za jačanje deviznih rezervi Srbije, jer je, kako tvrde, Srbija dovoljno likvidna, te joj kredit nije potreban.

Vlada Srbije ovim aranžmanom praktično preuzima, u skladu sa Zakonom o budzetu za 2015. obavezu da će sprovesti fiskalnu konsolidaciju, restruktuiranje javnog sektora, odnosno, strukturne mere i mere makroekonomske stabilizacije, kao i da će u naredne tri godine smanjiti deficit za 1,3 do 1,4 milijardu evra ili za 4,25 odsto BDP.

Ukoliko MMF odobri novi aranžman, prva kontrola izvršenja preuzetih obaveza uslediće polovinom maja, kada će predstavnici ove institucije doći u Beograd.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, rekao je da očekuje da će MMF odobriti Srbiji aranžman iz predostrožnosti. "Sve drugo, bilo bi veliko iznenađenje i razočaranje", rekao je vučić. On je dodao da se u ovaj aranžman ne ulazi zbog novca, već zbog programa i plana koji je Vlada napravila. „Do juna ili jula nama novac nije potreban, osim za vraćanje starih kredita kroz uzimanje novih“, rekao je Vučić.

Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut februara naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

XS
SM
MD
LG