Dostupni linkovi

Dačić se izvinjava LGBT osobama zbog svojih izjava


Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije, Ivica Dačić, izvinio se predstavnicima LGBT populacije zbog svoje ranije izjave koju je poverenica za zaštitu ravnopravnosti ocenila kao uznemirujuću i ponižavajuću za predstavnike te populacije.

"Žao mi je što je jedna moja izjava zvučala kao da vređam LGBT populaciju. Nisam imao nameru bilo koga da uvredim niti da pozivam na nasilje", rekao je Dačić nakon sastanka sa predstavnicima Labrisa, u prostorijama poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Dačić je istakao da mu je drago što se sastao sa predstavnicima te organizacije, dodajući da je njegov stav potpuno jasan i "da ide u pravcu ljudskih prava i sloboda koje su definisane Ustavom i zakonima".

Podsećajući da je ta izjava iz 2013. godine, kada je bio ministar unutrašnjih poslova, Dačić je istakao da je na toj funkciji osuđivao svako nasilje koje se preduzima protiv pripadnika LGBT populacije i uputio im izvinjenje.

Istakao je i da je kao predsedavajući OEBS-u Srbija ove godine bila u prilici da predstavi svoje prioritete, koji se odnose na tri dimenzije – vojnopolitičku bezbednost, ekonomsko-ekološku i na ljudsku dimeziju koja je, ocenio je, veoma široka i sadrži čitavu oblast ljudskih prava i podrazumeva borbu protiv diskriminacije.

"To će biti ove godine jedna od tema kojom ćemo se baviti na unutrašnjem, ali i na spoljnopolitičkom planu", rekao je Dačić i pozvao Labris i druge nevladine organizacije, koje se bave tim problemom, da sarađuju.

Predstavnica Labrisa Jovanka Todorović rekla je da je sastanak značajan i pozitivan korak ne samo za LGBT zajednicu, već za Srbiju u celini.

"Pokazali smo da se poštuje kultura dijaloga i dali smo doprinos jačanju kulture ljudskiih prava koja nije na dovoljnom nivou", rekla je ona, navodeći da je na sastanku pronađen zajednički jezik iako neke stvari nisu usaglašene.

"Treba li da postanem gej da bi to bilo proevropski? Ravnopravni su sa ostalim građanima, ali nemoj da mi pričate da je to normalno kada nije. Ako je to normalno, zašto smo onda izuzeci. Nemam ja nikakvu mržnju prema njima, samo ne mogu da prihvtim da je to normalno zato što nije prirodno", izjavio je Dačić 2013. godine.

Organizacija Labris, kojoj su se priduržile mnoge organizacije i pojedinci, iste godine je poverenici za zaštitu ravnopravnosti podnela pritužbu zbeog te izjave Ivice Dačića, u to vreme premijera Srbije.

XS
SM
MD
LG