Dostupni linkovi

Socijaldemokrate protiv samoubilačkih mjera štednje


Više od 40 lidera evropskih socijaldemokratskih partija ocijenilo je danas na samitu u Madridu da svaka zemlja treba da izbjegne "samoubilačke mjere štednje", ali da mora da poštuje svoje obaveze, uključujući i Grčku.

"Ozbiljno moramo da upravljamo svojim javnim finansijama. Ne možemo sebi dopustiti javne deficite jer smo odgovorni u odnosu na buduće generacije", izjavio je francuski premijer Manuel Vals.

Prema njegovim riječima, svaka država treba da smanji svoj javni dug, a to se, kako je istakao, "ne može postići bez privrednog rasta i otvaranja novih radnih mjesta".

Francuski premijer je pozdravio dogovor koji su sinoć u Briselu postigle grčka vlada i Evrogrupa o produženju finansijske pomoći Grčkoj za četiri mjeseca, dok zauvrat vlada u Atini treba da predstavi svoj plan reformi.

"Stroge mjere štednje samo radi strogosti i kaznena politika prema građanima samo dovode do porasta populizma i smanjuju mogućnost ostvarivanja privrednog rasta i konkurentnosti", rekao je predsjedsnik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

XS
SM
MD
LG