Dostupni linkovi

Valensa: Ako ruska čizma zagazi u Poljsku, izućemo je


Nekadašnji predsjednik Poljske Leh Valensa ocijenio je da je Rusija unaprijed poražena zato što pribijegava politici kakvu je Evropa napustila sredinom prošlog vijeka i da je samo pitanje koliko dugo će trajati sukob i kakva cijena će morati da se plati.

"Ako bi ruska čizma nezvana zagazila na poljsko tlo, odmah tražim najbolje oružje i pucam. Ako bi (Vladimir) Putin htio da ruska čizma nagazi poljsku zemlju, poražen je, čizme ćemo mu skinuti", kazao je dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. godine za prevođenje otpora Poljaka komunističkom režimu i Poljskoj kao satelitu Sovjetskog saveza poljskoj televiziji TVN24.

Prvi slobodno izabrani predsjednik Poljske nakon pada komunista ocijenio je da će Rusija na duže straze ionako ići putem koji je prošla Evropa.

"Rusija zaostaje u razvoju nekih 20 do 50 godina za Evropom i primijenjuje metode koje je Evropska unija odavno napustila. Evropa ne prijeti nuklearnim oružjem, ne želi da ratuje. A Rusi su zaostali u tom svom starom stilu", kazao je Valensa.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG