Dostupni linkovi

Bruxelles razmatra zahtjev Grčke za nastavak pomoći


Ministri financija 19 članica eurozone sastat će se u poslijepodne na izvanrednom sastanku kako bi razmotrili zahtjev Grčke za produljenje financiranja. Grčka je jučer od eurozone zatražila produljenje financiranja za šest mjeseci, ali uz drukčije uvjete od onih koji prate postojeći međunarodni program pomoći koji istječe 28. veljače.

U dokumentu koji je Reuters dobio na uvid, Grčka je obećala da će poštivati svoje financijske obveze prema svim vjerovnicima, priznajući postojeći program pomoći EU-a i MMF-a kao pravno obvezujući okvir, te se suzdržati od jednostranih poteza koji bi potkopali fiskalne ciljeve.

Ključni ustupak je pristanak da produljenje financiranja prate Europska komisija, Europska središnja banka (ECB) i MMF iako je Tsipras obećao da će prekinuti suradnju s inspektorima tih triju institucija, tzv. "trojkom", optužujući ih da su nanijeli veliku gospodarsku i društvenu štetu Grčkoj.

Šestomjesečno prijelazno razdoblje iskoristilo bi se za pregovore o dugoročnom sporazumu za gospodarski oporavak i rast koji bi uključivao nove mjere za ublažavanje duga, kako je euroskupina obećala 2012. Prema posljednjim najavama - više zemalja taj Grčki zahtjev neće prihvatiti.

XS
SM
MD
LG