Dostupni linkovi

Priština:Srpskoj listi nijesu zatvorena vrata


Vlada i druge institucije Kosova nijesu zatvorile vrata niti onemogućile učešće Srpske liste u institucijama, rekao je Beti visoki zvaničnik Vlade Kosova.

"Premijer (Isa) Mustafa je iskoristio ustavno i zakonsko pravo da smjeni ministra (Aleksandra) Jablanovića zbog izjave koju je izrekao, a koja je izazvala buru negodovanja i protesta u kosovskoj javnosti", rekao je izvor koji je tražio da mu se ne objavljuje ime.

On je dodao da smjena Jablanovića nije značila niti znači onemogućavanje Srpske liste da djeluje u institucijama, a rukovodstvo SL je samo izabralo da na određeno vrijeme bojkotuje rad institucija Kosova.

"Shodno koalicionom sporazumu i zakonskim odredbama premijer je spreman da imenuje novog ministra za zajednice i povratak iz redova Srpske liste u trenutku kada takav predlog bude zvanično dobio", rekao je sagovornik agencije Beta.

Upitan da li premijer namerava da o tom pitanju razgovara sa predstavnicima Srpske liste, on je rekao da je Mustafa spreman da razgovara kada to budu tražili predstavnici Srpske liste i kada obaveze premijera to budu dozvolile.

Takva poruka je, prema sagovorniku, preneta Srpskoj listi i na njima je da odluče kako će postupiti, kada će prekinuti bojkot učešća u Vladi i Skupštini kosova i početi da obavljaju svoje dužnosti i ovlašćenja.

Funkcioneri Srpske liste ne učestvuju u radu kosovskih institucija od smjenjivanja Aleksandra Jablanovića.

Izvor iz te liste rekao je za agenciju Beta da je sporno i to što albanski koalicioni partneri nijesu ispunili obaveze - nijesu osnovane dvije nove opštine na Kosovu (Gora i Prilužje), niti je zaustavljena privatizacija u srpskim sredinama.

Funkcioner Srpske liste i zamjenik premijera Kosova Branimir Stojanović rekao je juče da će predstavnici srpske zajednice o budućim koracima uskoro razgovarati sa zvaničnicima Vlade Srbije.

XS
SM
MD
LG