Dostupni linkovi

Borba protiv terorizma apsolutni prioritet SIPA-e


Borba protiv terorizma apsolutni je prioritet nad drugim aktivnostima Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH, zaključeno je na današnjoj sjednici užeg Kolegijuma direktora ove agencije održanom u Istočnom Sarajevu.

Na kolegijumu su analizirani bezbjednosno stanje u BiH i sveukupne aktivnosti SIPA-a u borbi protiv terorizma i posljednji rezultati u ovoj oblasti, a razgovarano je i o planovima sa posebnim akcentom na preventivno djelovanje, saopšteno je iz Sipe.

U tom kontekstu učesnici kolegijuma dali su osvrt na posljednju akciju kodnog naziva "Damask 3" u kojoj su pripadnici Sipe proaktivnim nastupom spriječili odlazak osumnjičenih lica u Siriju, radi učešća u oružanim sukobima na strani radikalne terorističke organizacije Islamska država.

S ciljem kontinuiranog jačanja kapaciteta Agencije u narednom periodu planirano je formiranje posebnog odjeljenja za borbu protiv terorizma.

U sastav ove organizacione jedinice ući će profilisani kadrovi, istražioci koji su prošli niz specijalističkih obuka i radili na najsloženijim predmetima ovog tipa, zaključak je kolegijuma.

"Sipa će u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti, te s ciljem ispunjenja ciljeva Strategije i Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv terorizma preduzeti sve neophodne mjere i radnje u beskompromisnoj borbi protiv terorizma. Svjesni smo da nema drugog puta", poručio je direktor Sipe Goran Zubac.

U tu svrhu formiran je Specijalni tim za borbu protiv terorizma koji će ostvarivati usku saradnju sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regiona i šire.

XS
SM
MD
LG