Dostupni linkovi

U Sarajevu predstavljanje projekta prekogranične zaštite od požara


Projekat "Prekogranična zaštita od požara", koji finansira EU u okviru Programa prekogranične saradnje BiH i Crne Gore, biće predstavljen danas na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Medijima će se obratiti predstavnici partnera na projektu: pomoćnik ministra bezbjednosti BiH Samir Agić, generalni direktor Instituta zaštite od požara i eksplozija /INZA/ Edin Garaplija, generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić, izvršni direktor "FORS Montenegro" Veselin Šturanović, te direktori Uprave civilne zaštite Republike Srpske Veseljko Elez i Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak.

Glavne projektne aktivnosti uključuju nabavku opreme za zaštitu i spašavanje od požara, treninge i obuke za spasioce i ostale učesnike u sistemu zaštite i spašavanja od požara i smanjenje rizika od katastrofa, prekogranične pokazne vježbe, kampanju informisanja stanovništva o opasnostima koje prijete od požara, izradu zajedničkog prekograničnog plana zaštite od požara i drugo.

Projekat, čija je realizacija počela 18. decembra prošle godine traje 24 mjeseca, a obuhvata 14 opština - devet u BiH /Mostar, Jablanica, Konjic, Ravno, Stolac, Čajniče, Gacko, Bileća i Trebinje/ i pet u Crnoj Gori /Nikšić, Žabljak, Plužine, Pljevlja, Šavnik/.

Vrijednost projekta za BiH je 198.454 evra, od čega EU finansira 84,40 odsto ili 167.504 evra, a preostali iznos je doprinos Ministarstva bezbjednosti BiH i INZA instituta. Vrijednost projekta za Crnu Goru je 229.159 evra, od čega EU finansira 194.762 evra.

XS
SM
MD
LG