Dostupni linkovi

Moldavija dobila manjinsku proevropsku vadu


Parlament Moldavije izglasao je danas manjinsku proevropsku vladu uz podšku komunista, pošto je veliki pad moldavskog leja izazvao ekonomska previranja.

Poslanici su danas izglasali vladu premijera ćirila Gaburicija, 38-godišnjeg biznismena, pošto prošle nedelje na glasanju nije data podrška vladi drugog mandatara.

Proevropske stranke Demokratska partija i Liberalno demokratska partija, koje su na novembarskim izborima osvojile 42 od 101 poslaničkog mesta u parlamentu, u januaru su postigle dogovor o manjinskoj vladi, ali nisu lako mogle da dobiju podršku treće partije.

Komunisti, koji su osvojili 20 poslaničkih mesta, najavili su tada da će podržati vladu u zavisnosti od toga ko bude predložen za premijera.

Ove nedelje lej je izgubio četvrtinu svoje vrednosti, zbog čega su zatvarane prodavnice dok su se na benzinskim pumpama formirali veliki redovi.

Guverner centralne banke Dorin Dragutanu rekao je da je pad leja izazvala veća potražnja za čvrstima valutama, kao i pad u dostavama iz inostranstva i izvozu prošle godine.

Bankarski sistem zemlje je u krizi usled sumnje da su tri velike banke prale novac.

XS
SM
MD
LG