Dostupni linkovi

Ostojić: Hrvatska čuvati spoljne granice EU


Potpredsednik hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da je Hrvatska spremna da čuva spoljne granice Evropske unije.

On takođe smatra da je ulazak u šengenski prostor političko pitanje.

Ostojić je naglasio da Hrvatska treba da učini sve kako bi ispunila tehničke uslove i dobije priliku da i kao najmlađa članica Unije uđe u šengenski prostor.

Nakon sastanka s austrijskom koleginicom Johanom Mikl Lajtner, podsjetio je da Hrvatska ima pravo da aplicira za šengensku zonu 1. jula ove godine.

Prije toga će predati izjavu o spremnosti za ulazak Evropskoj komisiji, ispuniće tehničke uslove i, uveren je Ostojić, proći evaluaciju.

"Odluku donose zemlje članice šengenskog prostora", rekao je Ostojić i istakao da Hrvatska u ovom trenutku pokazuje jako dobre rezultate u sprječavanju ilegalne imigracije i smanjenju broja azilanata, za razliku od svih drugih zemalja EU.

Prema njegovim riječima, prošle godine je zabilježeno 17,8 odsto manje ilegalnih imigranata u Hrvatskoj, dok u svim drugim zemljama koje imaju šengensku granicu taj broj raste.

Upitana da li će opasnost od terorizma i stranih boraca usporiti ulazak Hrvatske u šengenski prostor, austrijska ministarka je rekla da je to "nova opasnost" koja ne smije biti zanemarena i koju Evropa mora shvatiti ozbiljno, ali da to nije nešto što bi se uzelo kao glavni kriterijum prilikom odlučivanja o pristupu Hrvatske.

"Bitna je evaluacija koju će Hrvatska obaviti i, naravno, nakon toga će rezultate provjeriti sve zemlje članice.Tada će odluka biti donijeta", objasnila je Mikl Lajtner.

XS
SM
MD
LG