Dostupni linkovi

Stoltenberg zabrinut zbog Debaljceva


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je "duboko zabrinut" zbog pogoršanja situacije oko ukrajinskog grada Debaljceva i ocijenio da odbijanje
proruskih separatista da poštuju primirje ugrožava sporazum iz Minska.

Stoltenberg je tražio od Rusije da okonča podršku separatistima i da povuče svoju snage i vojnu opremu s istoka Ukrajine u skladu sa sporazumom iz Minska.

"Apelujem na Rusiju da povuče svoje trupe sa istoka Ukrajine, da zaustavi svu podršku separtistima, poštuje sprazum iz Minska i takođe iskoristi svoj uticaj na separatiste i natjera ih da poštuju prekid vatre"

Separatisti "hitno" treba da obustave napade i omoguće posmatračima OEBS-a potpuni pristup oblasti Debaljceva, rekao je Stoltenberg novinarima u Rigi uoči sastanka ministara odbrane Evropske unije.

On je rekao da su ruske snage, artiljerija i jedinice vazdušne odbrane, kao i komandni i kontrolni elementi, i dalje aktivni u Ukrajini.

Nato će nastaviti sa snažnom političkom podrškom Ukrajini, podrškom njenoj nezavisnosti i njenom teritorijalnom integritetu, rekao je Stoltenberg, dodajući da će nastaviti i sa praktičnom pomoći, modernizovanjem i reformisanjem njihovog sistema odbrane.

"Mi ćemo takođe adaptirati naše odbrambene postulate imajući u vidu činjenicu da vidimo da se sigurnosni ambijent u Evropi mijenja zbog agresivnih akcija Rusije u Ukrajini" kaže prvi čovjek Alijanse.

XS
SM
MD
LG