Dostupni linkovi

Počelo suđenje Diković - Kandić


U Prvom osnovnom sudu počelo je suđenje po tužbi načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića protiv bivše direktorice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić.

Diković, koji je tužbu za naknadu štete podnio zbog povrede časti i ugleda povodom navoda Fonda iz 2012. godine o njegovom učešću u ratnim zločinama u slučaju "Rudnica", je tokom saslušanja u svojstvu tužioca, pobijao sve navode Fonda i za svoje tvrdnje priložio niz materijalnih dokaza.

Sljedeće suđenje je zakazano za 18. maj, kada će iskaz sudu dati Nataša Kandić.

Dikovićev punomoćnik advokata Đuro Čepić, rekao je Tanjugu da su sudu za svaku tvrdnju kojom se pobijaju navodi Fonda priloženi i materijalni dokazi među kojima je i potvrda Tužilaštva za ratne zločine da se protiv njegovog klijenta ne vodi krivični postupak za bilo koje krivično djelo.

Čepić smatra da su sve tvrdnje Fonda pobijene jer Diković nije ni bio na mjestima i u vrijeme za koja je Fond iznio svoje tvrdnje i napomenuo da su i u tom pogledu sudu priloženi materijalni dokazi.

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je 30. januara da je u još u januaru 2012. godine, provjerom navoda Fonda utvrdilo da nije postojao bilo kakav osnov za sumnju da je general Diković bio odgovoran za ratne zločine navedene u krivičnoj prijavi Fonda iz 2009. godine.

Nedavno je Fond izneo nove optužbe na račun Dikovića prilikom predstavljanja knjige "Dosije Rudnica", a tužilaštvo je zatražilo da mu dostavi kompletnu dokumentaciju koju posjeduje o tom slučaju kako bi se provjerili navodi.

XS
SM
MD
LG