Dostupni linkovi

Mogherini u Bosni i Hercegovini 23.februara


Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku , potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini posjetiće BiH 23.februrara, u okviru priprema BiH za slijedeći važan korak u približavanju EU, saopćeno je iz ureda povjerenice.

Nakon inicijative EU koja je donjela novi zamah integraciji Bosne i Hercegovine u EU, što je navedeno u zaključcima Vijeća za vanjske poslove održanog u decembru 2014. godine, Predsjedništvo BiH se obavezalo da će poduzeti reforme u okviru pristupnog procesa s EU. Dogovor su potpisale sve parlamentarne stranke u BiH, njih 14, a proces se nastavlja u Parlamentu Bosne i Hercegovine u ponedjeljak 23. februara Tokom svog posjeta, Mogherini će se sastati s članovima Predsjedništva BiH i vodstvom oba doma državnog parlamenta . Zatim će, na poziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine, govoriti na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamenta.

Mogherini će se razgovarati s predsjednicima entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, mandatarom za Vijeće ministara BiH i entitetskim premijerima. Uoči posjeta BiH , visoka povjerenica EU je istaknula da "Bosna i Hercegovina - i nadasve njeni gradjani - zaslužuju da se približe Europskoj uniji i da od toga približavanja imaju i koristi. Reforme će pomoći da se poboljša socijalna i ekonomska situacija , otvore nova radna mjesta i da stignu investicije. Do sada je napredak postignut , u pismenom obećanju, o privrženosti programu EU-a.

Podrška parlamenta, dalji je važan korak koji će će otvoriti vrata primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju “ stoji u saopćenju iz Bruxellesa.

XS
SM
MD
LG