Dostupni linkovi

Esmark za dogovor, pod prethodno dogovorenim uslovima


Izvršni direktor i predsjednik Esmarka Džejms Bušar izrazio je razočaranje zbog neuspeha pregovora o preuzimanju Željezare Smeredevo, i tvrdi da je to rezultat promene prethodno dogovorenih uslova.

Bušar je, u saopštenju dostavljenom Tanjugu, naveo da njegova kompanija nije mogla da prihvati revidirani prijedlog Srbije, u kojem su promijenjeni finansijski uslovi, ali i da je i dalje spremna za preuzimanje smederevske željezare "pod prethodno dogovorenim uslovima".

"Izuzetno smo razočarani što nismo uspjeli da postignemo konačni dogovor sa Srbijom o prodaji i preuzimanju Željezare Smeredevo, posebno imajući u vidu da smo poslije uspješnog zaključivanja pregovora prošlog četvrtka i petka u Pitsburgu postigli dogovor oko ključnih uslova transakcije", naveo je u saopštenju Bušar, osnivač, izvršni direktor i predsjednik Esmarka.

Esmark je, prema njegovim rečima, tokom čitavog procesa tendera pregovarao u dobroj vjeri, zadržao pravičan i dosledan stav tokom 10-mjesečnih razgovora, predstavio jasan poslovni plan i formirao menadžerski tim svjetskog ranga radi revitalizacije željezare i važnog i trajnog doprinosa privredi Srbije.

"Detaljna tenderska ponuda i poslovni plan takođe su utrli put kompaniji za uspješne pregovore o trogodišnjem ugovoru o radu, koji bi omogućio da svih 5.300 zaposlenih u železari dobiju povećanje plate od 25 odsto ove godine i još 10 odsto 2016. godine", rekao je Bušar.

Esmarkova ponuda podrazumijevala i ulaganje u osnovna sredstva u iznosu od 130 miliona dolara, kredit za obrtni kapital od 200 miliona dolara i 400 miliona dolara za održavanje, rezervne delove i kapital potreban za upravljanje i održavanje rada dve visoke peći.

Esmark je, kako je navedeno u saopštenju, spreman da realizuje transakciju pod uslovima dogovorenim prošle sedmice u Pitsburgu.

XS
SM
MD
LG