Dostupni linkovi

Abot traži pomilovanje za dvojicu Australijanaca od Džakarte


Premijer Australije Toni Abot zatražio je od Indonezije da poštedi živote dvojice Australijanaca osuđenih na smrtnu kaznu. On je podsetio na značajnu pomoć koju je Kanbera dala posle razornog cunamija koji je pogodio Indoneziju 2004. godine.

Vlasti Indonezije potvrdile su da će Endrju Čan (31) i Mjuran Sukumaran (33), lideri takozvane grupe Bali Devet koja se bavi krijumčarenjem heroina, biti među sledećom grupom zatvorenika nad kojom će biti izvršena smrtna kazna streljanjem, prenela je agencija AFP.

Indonezija nije precizirala kada će egzekucija biti izvršena i da li ima još stranih osuđenika u toj grupi zatvorenika.

"Australija je poslala milijarde dolara pomoći", rekao je Abot, misleći na period posle naleta cunamija koji je usmrtio 220 000 ljudi u 14 zemalja, od kojih je čak 170 000 poginulo u Indoneziji.

Abot je rekao da će biti "bolno pogođen" ako njegove molbe za pomilovanjem budu ignorisane.

Diplomatski i zakonski pokušaji da se spasu životi Australijanaca dostigli su vrhunac poslednjih sedmica, a svi živi bivši premijeri Australije zatražili su od Džakarte da poštedi njihove živote.

Ministarka spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi u utorak je rekla da je to "čisto pitanje sprovođenja zakona", s čime se nije saglasila njena australijska koleginica Džuli Bišop, navela je francuska agencija.

XS
SM
MD
LG