Dostupni linkovi

BiH: Otvaranje dokaznog postupka protiv Bilala Bosnića


Otvaranjem dokaznog postupka, odnosno ispitivanjem prvog svjedoka optužbe, u Sudu Bosne i Hercegovine danas će biti nastavljeno suđenje Huseinu Bosniću, zvanom Bilal, optuženom za krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti i organiziranjem terorističke grupe.

Optužnicom, koja je pročitana na ročištu 11. februara, Bosnić se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, kao pripadnik takozvane selefijske zajednice u Bosni i Hercegovini, organizirane van zvaničnih institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u nekoliko gradova na području naše zemlje, kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, a radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini i regionu, svjesno i javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Bosnić je, kako se u optužnici navodi, javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike takozvane selefijske zajednice, kao i putem Youtube kanala, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke radi podsticanja pripadnika te zajednice da postanu pripadnici terorističke grupe ISIL.

Na ročištu 11. februara, kada je otvoren glavni pretres u ovom slučaju, tužilac državnog Tužilaštva Dubravko Čampara naveo je da će inkriminacije iz optužnice biti dokazane van razumne sumnje, te izrazio uvjerenje da će optuženi biti oglašen krivim i osuđen u skladu sa zakonom.

XS
SM
MD
LG