Dostupni linkovi

Polarna hladnoća i snježna oluja na istoku SAD-a


Velike snježne padavine i hladnoća paralizirali su u utorak veliki dio zemlje na istoku i središnjem dijelu Sjedinjenih Američkih Država, uzrokujući za danas zatvaranje saveznih agencija u Washingtonu u očekivanju nove polarne fronte.

Prema američkim medijima, četiri osobe su izgubile život na snježnim i poleđenim cestama, tri u Tenesiju i jedne u Kanzasu.

U Washingtonu, prekrivenom debelim slojem snijega, u utorak je bilo tiho. "Savezne agencije su zatvorene", saopćila je američka vlada na svojoj internetskoj stranici.

Ova odluka je uslijedila nakon istih odluka u stotinjak gradova i u državama koje su, također, zatvorile svoje administracije.

Oluja Octavia, koja je pogodila istočnu obalu i središnji dio Sjedinjenih Američkih Država, stavila je oko 50 miliona Amerikanaca pod vrlo niske temperature, koje će opasti naredenih dana ispod normalne u sezoni, saopćila je nacionalna meteorološka služba.

"Nova polarna fronta će stići na istočnu obalu do srijede navečer i donijeti zaista ledene uvjete", dodala je služba na svojoj internetskoj stranici, preciziravši da "se očekuje nekoliko rekorda niske temperature".

XS
SM
MD
LG