Dostupni linkovi

Varufakis: Doći ćemo do sporazuma koji će biti terapeutski za Grčku


Grčki ministar finansija, Yanis Varoufakis saopštio je da je spreman da učini sve što je potrebno da postigne sporazum u vezi sa zajmom Grčkoj u naredna dva dana.

„Ne sumnjam da će na kraju doći do sporazuma koji će biti veoma terapeutski za Grčku“, rekao je Varoufakis, nakon neuspjelog sastanka ministara finansija EU u Briselu na kome je Eurogrupa iznijela predlog koji je Atina opisala kao „apsurdan“.

Varoufakis je rekao da će u narednih 48 sati Evropa naći prave riječi i da će formulisati rješenje koje će zadovoljiti i Grčku i Evropu, prenosi Capital.ba.

On je kazao da mu je ranije predočen nacrt teksta koji je bio spreman da potpiše, ali da je povučen samo nekoliko minuta prije početka sastanka.

On je objasnio da mu je Evropska komisija (EK) predložila sporazum po kome bi Atini bilo dato četiri do šest mjeseci dodatnog kredita u zamjenu za odlaganje odluka u domenu budžetske politike. Međutim, taj predlog zamijenjen je predlogom predsjednika Eurogrupe, Jeroena Dijsselbloema pred sam početak sastanka.

Varoufakis je rekao da nije mogao da potpiše predlog Dijsselbloema, jer je obavezivao Atinu da produži aktuelni zajam.

Dijsselbloem je, nakon što je prekinut sastanak, rekao da naredni korak mora preduzeti Grčka, a što se tiče kalendara preostala je još ova sedmica.

Dijsselbloem je pomenuo mogućnost vanrednog sastanka Eurogrupe u petak.

XS
SM
MD
LG