Dostupni linkovi

Finski sud osudio menadžere za podmićivanje u Hrvatskoj


Finski sud u Haemeenlinna u ponedjeljak je osudio dva menadžera kompanije Patria zbog podmićivanja prilikom prodaje oklopnih vozila Hrvatskoj 2007., objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Na po godinu i osam mjeseci zatvora uvjetne kazne i globu od 297.000 eura osuđeni su izvršni potpredsjednik Patria Vehicles Heikki Hulkkonen i predstavnik Patrije za Hrvatsku Reijo Niittynen, dok je direktor prodaje Tuomas Korpi oslobođen optužaba.

Suci su odluku donijeli jednoglasno, rekao je za STA finski tužitelj Jukka Rappe. Kazna još nije pravomoćna, a Rappe tvrdi da je s time nastala zanimljiva situacija jer je riječ o istim Patrijinim menadžerima koje je sud nedavno zbog nedostatka dokaza oslobodio u slučaju optužaba za korupciju slovenskih dužnosnika, prilikom ugovaranja oklopnih vozila za slovensku vojsku.

Krajem mjeseca na žalbu tužiteljstva sud će o njihovoj krivnji naime ponovo odlučivati.

Slovenska vojska je prije devet godina ugovorila kupnju Patrijinih oklopnih naoružanih transportera za 278 milijuna eura, a za primanje mita od Patrije lani su u Ljubljani na zatvorske kazne osuđena tri slovenska dužnosnika, među njima i Janez Janša koji je u vrijeme kupovine vozila bio premijer.

Slovenija od Kanade traži izručenje poduzetnika Waltera Wolfa, koji je bio suoptuženik na slovenskom suđenju, ali se nije odazivao pozivima suda. Wolf se u slovenskoj optužnici smatra posrednikom u predaji finskog mita.

U hrvatskom slučaju afere Patria riječ je o ugovoru iz 2007. između Patrije i kompanije Đuro Đaković od 112 milijuna eura, prenosi Hina.

XS
SM
MD
LG