Dostupni linkovi

Nigerija: Bombaški napad na autobuskoj stanici, 16 mrtvih


Najmanje 16 ljudi je poginulo, a 30 je ranjeno u eksploziji na severoistoku Nigerije u nedelju, kada je jedna mlada bombašica-samoubica digla sebe u vazduh na prepunoj autobuskoj stanici.

Velika većina žrtava su deca, koja su na stanici ili prodavala kikiriki ili su prosila, rekao je jedan od očevidaca.

Tinejdžerka sa eksplozivom je uspela da prođe bezbednosni punkt na ulazu autobuske stanice u gradu Damaturu, administrativnom centru savezne države Jobe, i digla je sebe u vazduh u 13 sati po lokalnom vremenu.

Jedan od očevidaca je rekao da je mesto zločina zasuto raskomadanim i izranjavljenim telima žrtava, a da je bombašica imala "oko 16 godina", sudeći po zrelijim crtama lica.

Najmanje osam tela je odneto u mrtvačnicu specijalističke bolnice u Damaturuu, rekao je jedan od radnika u mrtvačnici koji je zatražio anonimnost.

Još niko nije preuzeo odgovornost za bombaški napad na autobuskoj stanici, ali on se uklapa u način delovanja terorističke organizacije Boko haram, koja je samo prošle godine ubila 10.000 Nigerijaca i koja želi da u Nigeriji uspostavi kalifat na osnovu ekstremističkog tumačenja islamske svete knjige Kuran.

Boko haram je prošle godine počela da koristi devojke za samoubilačke bombaške napade, verovatno zato što one mogu da izbegnu bezbednosne provere, krijući eksploziv ispod hidžaba kojim su pokrivene.

U aprilu 2014. godine, ekstremisti su oteli više od 200 učenica jedne škole, i one još nisu pronađene. Ovo je prvi saomoubilački bombaški napad u Damaturuu, koji ima 90.000 žitelja.

XS
SM
MD
LG