Dostupni linkovi

Japan izdavaja 15 miliona dolara za borbu protiv terorizma


Japan, koji se još oporavlja od ubistva svoja dva državljanina u Siriji, odvojiće 15 miliona dolara pomoći za borbu protiv terorizma na Bliskom istoku i u Africi, prenosi danas japanska štampa.

"Ovim gestom, vlasti u Tokiju žele da pokažu da neće popustiti pred terorizmom", piše list Sankei šimbun i dodaje da će novčana pomoć zvanično biti saopštena na konferenciji protiv terorizma u sredu u Vašingtonu.

Pomoć će biti dodeljena putem međunarodnih organizacija koje su aktivne na područjima pogođenim terorizmom, kao i zemljama koje se graniče sa Sirijom i Irakom, čiji su veliki delovi teritorije u rukama Islamske države.

Japanske vlasti su 17. januara najavile pomoć od 200 miliona dolara zemljama koje su pogođene ofanzivom Islamske države.

Premijer Šinzo Abe je tada bio kritikovan jer je najavio finansijsku pomoć u trenutku kada su džihadisti tražili otkupninu u istom iznosu za oslobađanje dvojice japanska talaca. Kasnije su islamisti promenili taktitku i tražili oslobađanje iračke džihadistkinje iz Jordana.

Islamska država je u januaru saopštila da je ubila japanskog taoca

Harunu Jukavu, a nedelju dana kasnije drugog taoca Kendžija Gotu.

XS
SM
MD
LG