Dostupni linkovi

Beograd: Održan protest povodom dodele odlikovanja Dikoviću


Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava održali su večeras u beogradskom Pionirskom parku protest povodom dodele odlikovanja načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Ljubiši Dikoviću.

"Mi smatramo da je to uvreda za celo civilno društvo i civilne žrtve rata", rekla je direktorka Inicijative Anita Mitić, koja je zatražila istragu navoda Fonda za humanitarno pravo da je Diković umešan u ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu.

Kako je istakla, Inicijativa ne traži podizanje optužnice protiv Dikovića, već utvrđivanje istine o onome što se dogodilo, a dodela ordena načelniku Generalštaba je "jasna i sramotna poruka države da smo nevažni i da je ono što pričamo nebitno".

Mitićeva je ocenila da državu nije briga šta se dogodilo 1998-1999. godine na Kosovu i 1990-ih godina u sukobima širom bivše Jugoslavije.

Fond za humanitarno pravo (FHP) izneo je prošle nedelje podatke da je 37. motorizovana brigada Vojske Jugoslavije, na čijem je čelu tada bio Ljubiša Diković, učestvovala u ratnim zločinima nad kosovskim Albancima, kao i asanaciji terena, odnosno sakrivanju tela ubijenih.

XS
SM
MD
LG