Dostupni linkovi

Vučić: Idem u Zagreb s porukom mira, ne želim da se vraćam u prošlost


Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio je za hrvatski ''Jutarnji list'' da odnosi Srbije i Hrvatske treba da budu postavljeni na racionalnim osnovama tako da se svi okrenu budućnosti i da ''radeći jedni za druge, jedni s drugima, u stvari radimo za sebe''.

''Odnosi Srbije i Hrvatske su teški, nimalo jednostavni, ni u budućnosti neće biti idilični'', rekao je Vučić uoči dolaska na inauguraciju nove hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Prema njegovim rečima, ekonomska saradnja dve zemlje mogla bi mnogo toga doneti i jednoj i drugoj, jer to što Hrvatska može dobiti mnogo više iz EU fondova, moglo bi biti još i više ako bi se zajednički radilo, ako bi zajednički predstavljali svoja tržišta.

On je dodao da je odluka o dolasku na inauguraciju bila jedna od težih odluka u njegovom mandatu.

''U izbornoj kampanji u Hrvatskoj bilo je mnogo izjava koje nismo doživeli na najbolji mogući način i koje nisu bile popularne u Srbiji. Zato nije bilo lako doneti tu odluku. U Srbiji i Hrvatskoj, uvek kada biste rekli nešto protiv onoga drugog, dobijali biste na popularnosti i zato su svi, čini se, vodili računa da iz toga ne pokušaju napraviti neki iskorak, iskorak u budućnost. Činili su to da bi sačuvali svoje biračko telo i povlađivali strastima i emocijama. Moja je odluka racionalna, donesena je posle ozbiljnog razmišljanja, pre svega razmišljanja o budućnosti Srbije, o tome šta je to što nas čeka u regiji'', rekao je Vučić za nedeljni ''Jutarnji list''.

Odlukom da dođem u Zagreb na inauguraciju predsednice Grabar Kitarović, dodao je Vučić, želim reći svima iz Hrvatske koji su investirali u Srbiju da su dobrodošli, da je njihov biznis u Srbiji siguran, da želimo što više hrvatskih investitora i hrvatskih ljudi da dolaze u Beograd i Srbiju.

XS
SM
MD
LG