Dostupni linkovi

Merkel o značaju vjere uoči posjete Vatikanu


Njemačka kancelarka Angela Merkel pominjala je u subotu svoju hrišćansku vjeru, uvjeravajući da zauzima ona važno mjesto u njenom životu, sedmicu dana prije njene privatne posjete Vatikanu.

Za Angelu Merkel, kćerku protestantskog pastora, kako kaže, vjera predstavlja "veoma važno pitanje o ophođenju u životu".

"Vjera u Boga donosi mi podršku, orijentaciju i povjerenje", rekla je njemačka kancelarka, koja je član njemačke Demohrišćanske unije CDU.

"Kroz vjeru znam kao osoba i kada pravim greške. Osjećam podršku u trenucima kada nisam jaka, možda čak i slaba. Tada mi je to velika utjeha", rekla je Angela Merkel.

Njemačka kancelarka posjetiće u petak Pariz gdje će s francuskim kolegom Fransaom Olandom razgovarati o situaciji u Ukrajini, poslije čega, u subotu, putuje u Vatikan, gdje će je primiti papa Franjo.

"Papa i kancelarka će razgovarati o međuverskom dijalogu, globalizaciji, krizama i sukobima u svijetu, kao i o ulozi Evrope na međunarodnoj sceni", rekao je portparol njemačke vlade Štefen Zajbert i dodao da je u pitanju privatna posjeta.

XS
SM
MD
LG