Dostupni linkovi

Utvrđen tekst za pripremu svjetskog sporazuma o klimi


Zemlje potpisnice konvencije UN o klimi utvrdile su u petak u Ženevi tekst za postizanje prvog multilateralnog sporazuma o borbi protiv globalnog zagrijavanja, koji bi trebalo da bude osnova za svjetski samit decembra u Parizu.

Taj tekst koji obuhvata sve stavove, osnova je za dalji rad na postizanju sporazuma i garantuje transparentnost i uživa podršku svih strana. Međutim, predstavlja i polaznu osnovu za sučeljavanje različitih stavova o klimi.

Predviđena su tri sastanka na kojima će se pregovarati o novom sporazumu prije samita u Parizu, a prvi će biti juna u Bonu.

Dotle će biti neformalne razmjene informacija kako bi se napredovalo u rješavanju sporova o načinima borbe protiv klimatskih promjena.

Svjetske vlade su 2009. godine postavile cilj da prosječna temperatura u svijetu ne poraste više dva stepena Celzijusa do kraja vijeka u odnosu, na temperaturu prije Industrijske revolucije.

To uključuje radikalno smanjenje emisije štetnih gasova koji zagrijavaju atmosferu, a ona je svake godine sve veća.

Ako se ta emisija gasova nastavi, naučnici upozoravaju da bi temperatura mogla da se poveća na četiri do pet stepeni do 2100. godine, uz katastrofalne suše, poplave i podizanje nivoa okeana i mora.

XS
SM
MD
LG